om ljusbord! (Långt inlägg!)

Hej igen!

Jag lovade att jag skulle skriva om ljusbord och ljuslådor, trots att jag inte är någon expert så kan jag ju dela med mig mina idéer och tankar kring ljusbord... Japp.

Så, vad är ett ljusbord?

För en serietecknare, eller konstnär som använder sig mycket av skissande och inte vill skada originalteckningar med bläck och annat, är ett ljusbord ett perfekt verktyg ;). Det liknar ett vanligt bord (såklart…) som lutar uppåt, där bordskivan är av hårt glas och lyser för att användaren ska kunna se igenom sina papper.

Ett ljusbord kan exempelvis se ut såhär:

 



Men de är ju skitdyra  … -_-”

Ett ljusbord, eller en ljuslåda, kan kosta en hel del pengar och såklart är det billigare om man kan göra en själv. Den kanske inte blir i samma snygga, hållbara kvalitet, men det blir förståss ett väldigt användbart verktyg. Dock i vissa situationer kan det vara lika bra att köpa ett riktigt bord eller en riktig låda, särskilt om du är professionell.

I generellt behöver du bara tre saker: En sorts låda att ha lampan i och som du kan lägga dina skisser på, en genomskinlig skiva av glas alternativt av annat material som kan släppa ut ljuset och en ljuskälla av något slag.

Det absolut enklaste, för den kreativa och kanske lite mindre professionella typen, är att använda sig av en skolåda. Antagligen billigast och enkelt att arbeta i, men du kan använda dig av andra “lådor“, exempelvis en gammal scanner (köpt på loppis eller second hand för en billig penning??) där du får både glas och låda du kan använda dig av.  Är du riktigt fiffig och hantverklig av dig är du antagligen duktig nog att bygga ihop dig en sorts låda som du sen kan använda som ett ljusbord : )  
      Affärer som exempelvis IKEA, Claes Ohlsons, och affärer med liknande utbud,  med mera, bla bla, är utmärkta ställen att leta på när man letar efter ljuskällor. Sök på internet och se vad andra har använt till sina ljuslådor. fundera på vad som passar din låda bäst! Exempel på ljuskällor kan vara lampor med lampsladd, ljusslingor, lysrör, batteridriva lampor som "klick-lampor" (vad heter de nu igen… de där runda lamporna man trycker i mitten för att tända…) med mera ;)

Det gäller bara att använda sin fantasi. Skissa, tänka och planera. : )

Jag har själv gjort en ljuslåda efter ->denhär<-  instruktionen från DeviantArt, men med mina egna små ändringar. Och såhär blev resultatet:

 
 

Ta-daaaa!

Och nu måste jag ju förståss skriva om den också, för jag är ganska nöjd över den.

Istället för att använda mig av glas som beskrivningen från DeviantArt ger exempel av har jag en genomskinlig plastskiva (efter en billig ram från IKEA) som på undersidan har ett tunt vitt papper fastlimmat för att bryta ljuset över en större yta och ge ett jämnare ljus (vitt bakplåtspapper skall också kunna  fungera bra om du inte har något tillräckligt tunt papper).

Jag har tejpat på plastskivan ( med det fastlimmade pappret neråt) med bred genomskinlig tejp på ovansidan av locket för att det blir stadigare på det viset, då plastskivan inte är lika fast som glasskivan beskrivningen använder sig av.

 

 


Insidan av lådan är klädd med aluminiumfolie för att ljuset ska reflekteras och fördelas bättre över ytan. Det  blir något skarpare ljus på det viset utan att man behöver använda sig av en lampa med högre spänning. javisst, det ser lite löjligt ut, det går ju att göra det snyggare, men det är funktionen som räknas i dethär tillfället. ;)

   Som ljuskälla använder jag mig av en lampsladd som tidigare har tjänstgjort som en gammal julstjärna, plus en 12-watts lampa (tror jag att det är!). den är lite svag i ljuset, men aluminiumfoliet förbättrade ljuset ordentligt. jag testade att använda en starkare glödlampa på över 20-watt, men den blev snabbt för varm för en skolåda och riskerade att kanske ta fyr om man lämnade den obevakad.  
   Sladden går ut genom ett hål på sidan av kartongen .

Det var väl mina tankar och åsikter som ljuslådor. Några sista tips:

- Samlar du dina skisser i ritblock kan det vara en bra idé att börja från sista sidan och jobba framåt i blocket istället för från första sidan och bakåt, då det blir mycket enklare att bara bläddra på ett nytt tomt blad ovanpå skissen och arbeta på det när du använder ljuslådan.

- en  för stor låda kan få ljuset att “tappas bort” på vägen till arbetsytan (alltså, är ljuset för långt från ytan kan ljuset bli för svagt när du ska använda dig av lådan) medan en för liten kan göra lådan för varm och till och med göra brännskador (också beroende på vilken ljuskälla du har) i bottnen och på väggarna.

- och som ovan: har du en lampa som blir varm så lämna inte din tända ljuslåda obevakad . Var uppmärksam.


Äntligen är jag klar! Tack så mycket om du orkade läsa igenom hela denhär texten. Den blev mycket längre än vad jag trodde att den skulle bli ;) Hoppas den kommet till nytta till någon därute!

Ha en fortsatt trevlig söndag!

// Annie

 

 

 

 

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: