Vegan Semla

 
 
På nyårsafton bestämde jag mig för att satsa mer på att äta vegetariskt. Jag har gett mig titeln "selektiv köttätare" i syfte att äta kött om jag blir bjuden på det hos någon släkting, men jag själv har inte köpt kött, jag har inte lagat mat till mig själv med kött i en enda gång det här året(inte för att jag någonsin har köpt större mängder kött att laga mat på själv.). Jag blir allt mer nyfiken på vegetariskt, vegant och rawfood. Min Pinterest har i princip inte en enda kötträtt och rawfood regerar på de flesta pinnarna :) Jag tror inte att jag kommer gå tillbaka till att börja äta kött i den omfattningen jag gjort innan, och det är inget som lockar mig, ju längre mellanrum det är mellan de gångerna jag äter kött desto mindre smakfullt är det. Kött känns numera bara strävt och smaklöst.

 

Tillbaka till semlan!

 

 
 asså florsocker! blir som en egen liten vintergata när det får falla fritt och galet <3

 

Jag har bakat bullarna själv, jag använde det vanliga släta bullar-receptet som finns i "Vår Kokbok" men bytte ut smöret mot rapsolja (125-150 g smör=1 dl rapsolja, i det här fallet kallpressad ekologisk) och mjölken med lika mycket Ricedream. Jag penslade även bullarna med Ricedream (En ekologisk risdryck med basically bara tre ingredienser: vatten, ris och salt, inga större konstigheter. Jag brukar byta ut mjölk mot ricedream generellt, till exempel i kaffe och té, särskillt nu under våren när pollenallergin börjar ta fart, det brukar undelätta lite för allergin). Halva degen fick pappa att göra kanelbullar på till sitt födelsedagskalas och bullarna fick toppbetyg med kommentaren "dethär gjorde du bra", utan vetskapen att själva degen var vegan ;)

 

Mandelmasse-fyllningen är inte mer avancerad än: mandlar i matberedaren, lite vatten och florsocker + innandömmet av den släta bullen som ska bli semla.

 

När det kommer till själva "grädden" valde jag GoGreen's havrevisp, de andra hade antingen en fööör lång e-ämneslista eller saker som palmolja och sånadär otäcka grejer. Vispen smakade inte dåligt, men den behövde ett litet lyft! i det här fallet valde jag att blande i lite apelsin, men jag tror den hade blivit helt fantastisk om jag valt mer frukt, eller exempelvis hallon och lite spånad veganchoklad, det ska jag absolut göra nästa gång!

 

  
Så, till hela semlan som bakverk, och inte som en ersättning till den vanliga semlan: 4 av5! Den är absolut värt det! Inte alls lika fet och flåtig som en "vanlig" semla kan kännas, hade jag bara haft tillgång till veg-chokladen och hallon hemma så tror jag att den hade gjort större stordåd än vad den redan gjort. I det fallet blir jag inte förvånad om det blir en solklar 5a!

 

God semmel-vår!

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: