Att dela en lastpall

Hej! Försökte ge mig på att blogga från mobilen igen som brukar ändå gå hyfsat, men såklart gick nånting fel och endast halva mitt inlägg dök upp -  and made no sense för den som försökte få ut något av texten x)
Nu försöker vi igen!
 
Vi fick smaka lite av våren förra veckan! Helt fantastiskt väder och 11 grader varmt(fy skäms om du delade samma väder och stannade inne!)! därav passade jag på att dela min absoluta första halvpall! Halvpallar, eller engångspallar, kan man få tag på i princip överallt, stormarknader osv. Har man tur brukar de heller inte kosta någonting :) Stora lastpallar brukar vara svårare att få tag på då de flesta ingår i ett cirkulationsflöde mellan affärer och leverantörer. Mina lastpallar ska jag använda bland annat till mina växter och till att hålla upp min soffa senare som jag ska flytta till en källare, för att förebygga mögel. men så tog jag några extra för att testa mig på lite olika projekt. Vem blir inte inspirerad av alla projekt som folk gjort när de återbrukat lastpallar liksom?
 
Mitt planerade projekt krävde att jag delade hela pallen för att få ut det mesta av den.
 
 
Före! 
Det jag använde för att separera pallen var:
  • Handskar
  • Kniv eller skruvmejsel
  • En bra hammare med klo (eller en hammare och en tång)
  • En kofot/bräckjärn (hittade bara någon liten sak som jag kunde använda mig av)
  • Någonting att lägga spikar i
Och, såklart, den genialiska bloggen The Green Lever! De har skrivit bra artiklar på hur man delar lastpallar, vilka pallar som man bör leta efter osv. det ska även finnas en video i någon av länkarna på hur man gör. Dethär är vad som är aktuella för europeiska lastpallar, sidorna är på engelska: 
http://thegreenlever.blogspot.fr/2011/11/few-guidelines-for-collecting-pallets.html#.VDetq9ZDt0w
http://thegreenlever.blogspot.fr/2011/11/where-how-to-collect-pallets.html#.VOEnGPmG-iF
http://thegreenlever.blogspot.fr/2014/10/how-to-dismantle-pallets-to-obtain-free.html#.VOEmUfmG-iF
 
 
förstår ni stämpeln? lista ut vad den betyder genom länkarna ovanför! 
 
Men basically vad jag gjorde var:
  • kila ner kniven och slå ner kniven mellan brädorna tills det blir en större glipa mellan brädorna.
  • kila ner bräckjärnet i den uppkomna glipan, slå ner en gång eller två så kniven lossar så du kan ta bort den. fortsätt slå ner järnet/kofot tills brädan blir lösare från spikarna, dra inte bort den ännu (egentligen så borde jag använt mig av en vanlig skruvmejsel då det ibland hände att kniven hann falla när den blev lös innan jag hann ta bort den från brädan... Lite farligt om man har ett knä i vägen o__o ).
  • gör likadant på alla ställen där brädan är ihopspikad innan du börjar dra loss den. vicka varsamt en bit i taget så lossnar den till sist.
  • dra ur spikarna ut brädan med klon, ev hamra på spikarna där de sticker ut på undersidan så blir det lättare att dra ur dem.
Tadaa! 
 
 
Vad jag ska göra med det här får ni veta snart!
 
För att vara min första gång så blev jag rätt nöjd! Tog knappt en timme, men eftersom det var länge sedan jag kikade på videon som The Green Lever har gjort failade jag och spräckte en bräda innan jag fick in tekniken. buhu. Det var när jag skulle ta bort en bräda som var i direkt anslutning till klossarna, då behöver man en lite speciell teknik.
 
Det som är bra med lastpallar/halvpallar/engångspallar är att de är, som sagt om man har tur, billiga till gratis, väl dugligt virke till hobbysyfte som är värmebehandlat (alltså, impregnerat genom upphättning istället för tryckimpregnerat som behandlar träet med bekämpningsmedel för att förebygga upprötning. Big no no för den som vill värna om miljö och hälsa, lär mer om det ->här<-). Dessutom ÅTERBRUK av någonting som troligen hade åkt till soptippen direkt efter användning. Negativa: Du kan inte veta om varorna som varit på lastpallarna har haft något farligt ämne på sig som tagits upp av virket i pallarna. Därför är det toppen om man kan höra med dem man hämtar pallarna hos vad för varor som funnits på dem och luska ut i förväg vilka varor som det är minst risk att man fått med något obehagligt medel på pallarna. Beror dock på VAD du ska använda pallarna eller virket till och hur mycket du tycker det är värt att göra detektivarbete för pallarna.
Som sagt, jag rekomenderar starkt att ni kikar in http://thegreenlever.blogspot.se/ eller länkarna ovanför och läser på VILKA pallar som gäller, vad de olika märkerna betyder och vad en pall med målafärg på betyder, bland annat, innan ni sätter igång! Ut och sök på nätet efter mer information och inspiration!
Lycka till!
 
(obs: är absolut ingen expert på dethär utan vill bara inspirera lite!)



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: